Puhtaiden sanojen julistus

kirjoittanut Emilia

En todellakaan ole ihminen, joka ottaa kantaa julkisesti yleensä mihinkään asiaan. Pysyn mielummin taka-alalla ja kuuntelen kiinnostuneena ihmisten erilaisia näkemyksiä. Olen mielestäni hyvä ymmärtämään monenlaisia mielipiteitä eikä minulla ole tarvetta kynsin hampain puolustaa omaani. 

Rakastan rauhaa ja sopua, siksi useimmiten valitsen mielummin hiljaisuuden kuin suun avaamisen. Tiedän toki, että samalla suojelen itseäni ja omaa nahkaani arvostelun pelolta. On helpompaa vetäytyä ja antaa asioiden olla, kuin hypätä suoraan liekkeihin. Tunnen paljon kaltaisiani hiljaisia rauhan puolustajia. Oletko sinä yksi heistä?

Uskon, että nyt jos koskaan meidän rauhankyyhkyjen tulee uskaltaa avata suu ja teroittaa kynät, sillä ketkä muut olisivat parempia rauhan, vapauden ja rakkauden puolestapuhujia kuin me hiljaiset rauhan ylläpitäjät? Meillä, jos jollain on kyky ja taito valita puhtaat sanat. Sillä niitä, jos jotain tämä maailma juuri nyt tarvitsee. Kiitos, että olette yhä enenevissä määrin astuneet esiin ja tuoneet puhtaat sananne kuultaviksi! 

Tänään etsin erästä kirjaa ja samalla sattui yksi lempikirjoistani osumaan silmääni. Olen lukenut tämän "Neljä tietä vapauteen" kirjan useamman kerran. Samantien mieleeni tuli tämän kirjan eräs syvä oppi ja viisaus, jota mielestäni juuri nyt kaipaamme enemmän kuin koskaan. Tämä viisaus kuuluu: käytä sanojasi puhtaasti. Valitettavasti tämä viisaus tuntuu unohtuneen kovin monelta, niin meiltä tavallisilta ihmisiltä kuin meidän maan päättäjiltä sekä valtamedian edustajilta. Tässä kirjassa sanotaan upeasti sanojen käytöstä: "Sanat ovat ihmisen mahtavin työkalu; ne ovat taikaa. Sanat ovat kuitenkin kuin kaksiteräinen miekka - voit luoda niillä maailman kauneimman unen tai sitten tuhota kaiken ympärilläsi olevan. Toinen terä edustaa sanojen väärinkäyttöä, mistä seuraa pelkkää kurjuutta, toinen taas sanojen pudasta käyttöä, mikä luo ainoastaan kauneutta, rakkautta ja taivaan maan päälle. Sanat voivat joko vapauttaa sinut tai orjuuttaa sinua enemmän, kuin tulet ajatelleeksikaan. Koko luomisvoimasi on lähtöisin sanoistasi. Sanat ovat puhdasta taikaa; jos käytät niitä väärin, me muuttuvat kielteiseksi voimaksi, mustaksi magiaksi.”

Mitä sinä ajattelet, kumpaa miekan terää valtamediamme käyttää tällä hetkellä? Istuttaako se pelon, vihan, kauhun, syyllistämisen, syyttämisen siemeniä vai hyvyyden, toivon, rauhan ja yhteisöllisyyden siemeniä? Emme valitettavasti voi vaikuttaa suoraan siihen, mitä valtamedia pyrkii sanoillaan istuttamaan tähän maailmaan. Voimme kuitenkin vaikuttaa siihen, kuinka paljon me itse luemme, kuuntelemme ja käytämme aikaa heidän sanaansa. On myös hyvä pitää mielessä, että jokaisen sanan takana on jonkun ihmisen tai ryhmän mielipide ja missio. Suomen koulujärjestelmä opettaa meille kriittistä ajattelua ja tiedonlukutaitoa. Olemme älykkäitä ja fiksuja ajattelijoita. Nyt, jos koskaan on aika käyttää näitä oppejamme. Kun luet kirjoitettua sanaa tai kuuntelet puhuttua, kysy itseltäsi onko tämä todella totta? Tai kenen totuus tämä sana oikeastaan on? Mihin tällä sanalla pyritään? Luoko tämä sana rauhaa ja rakkautta vai eripuraa ja pelkoa? Millaisen sanan puolella minä haluan olla? Millaista sanaa minä haluan puolustaa? Vielä näitäkin tärkeämpi kysymys meille itsellemme on: millaisia sanoja me itse käytämme?

Sanomme keskimäärin noin 16 000 sanaa pelkästään yhdessä päivässä. Mitä se on, mitä minä päästän ulos suustani? Millaisia viestejä lähetän ystävilleni? Entä miten kommunikoin eri mieltä olevien ihmisten kanssa? Mitä minä kirjoitan sosiaaliseen mediaan? Otatko sinä vastuun siitä, millaisia sanan siemeniä kylvät ympäristöösi? Oletko koskaan miettinyt, mitä näistä siemenistä on kasvanut? Se selviää yllättävän helposti, kun katsot elämääsi ja ihmissuhteitasi. Vallitseeko niissä molemminpuolinen arvostus, rakkaus, totuudellisuus ja aitous? Sillä silloin, kun käytät sanojasi puhtaasti, tunnet olosi hyväksi, rauhalliseksi ja onnelliseksi, myös sen jälkeen, kun olet lähettänyt sanasi eteenpäin. Samanlaiseksi kokee olonsa myös sanojen vastaanottaja.

Tämä ei suinkaan tarkoita sitä, etteikö asioista voisi olla eri mieltä. Taito on enemmänkin sanojen käytössä. Millaisia sanoja minä käytän ja miten minä ilmaisen niitä, syyllistämällä vai kunnioittamalla toista ihmistä ja toisen erilaista näkökulmaa sekä maailmankäsitystä? Mitä jos tänään päätämme tulla yhä tietoisemmaksi omista sanoistamme ja kiinnitämme huomiota siihen, millaista maailmaa niillä luomme? Millaista sanojen käyttöä haluamme opettaa tuleville sukupolville? Maailma muuttuu paremmaksi paikaksi, kun me tulemme yhä tietoisammaksi sanojemme käytöstä ja otamme vastuun niistä. Mitä paremmin hallitset omien sanojesi käytön, sitä taitavammin havainnoit myös muiden ihmisten sanojen käyttöä. Tällöin voit tietoisesti valita, millaisten sanojen ja sanoman annat vaikuttaa itseesi.

Voit aina valita sanat, jotka lähetät itsestäsi ulos. Yhtälailla voit aina valita sanat, jotka vastaanotat ulkomaailmasta itseesi. Valta on sinulla, mutta sinun on oltava hereillä! Havainnoi yhä tarkemmin, mitä tapahtuu olossasi, kun luet, puhut tai kirjoitat asioita. Mitä tapahtuu muissa ihmisissä ympärilläsi. Minä itse pyrin usein kysymään itseltäni: tekeekö tämän asian sanominen tai kirjoittaminen maailmasta paremman paikan? Tämä on paras kysymys, minkä voin itselleni esittää. Aika usein vastaus on, että ei tee ja juuri siksi minä päädyn useimmiten olemaan hiljaa. Tänään en ole hiljaa, sillä minulla on missio. Kuten aikaisemmin kerroin, jokaisen sanan takana on missio, niin on myös nyt minun sanojeni takana. Missioni on, että rauha, suvaitsevaisuus, vapaus, yhtenäisyys ja rakkaus palaisi meidän jokaisen sieluun sekä sydämeen ja näiden myötä niin työhömme, ihmissuhteisiimme kuin kaikkiin arkisiin kohtaamisiimme.

Ehdotan niin sinulle, kuin minulle, asioistamme päättäville ihmisille sekä mediaväelle puhtaiden sanojen käyttöönottoa tästä päivästä 21.2.21 alkaen. Vuosi 2022 tulee olemaan tasantarkkaan sellainen, kun siitä sanoillamme luomme, siksi siis käyttäkäämme puhtaita sanoja. Valo tulee pohjolasta heti, kun niin valitsemme.

Rakkaudellista ja rauhallista joulua sekä valoisaa Uutta Vuotta

Toivottaa Emilia